- Aktører
-
Arrangementer
- Forskningens døgn – uge 17 i 2018
- Projektmesterskabet 2018
- EUSP Europæisk Science Ungdomspalrament 2018 i Sønderborg
- NaMBiS – Naturvidenskabelig Matematisk Basar i Sønderborg
- Sønderborg UNESCO Learning Cities
- FUF - naturvidenskabshuset ved Universe
- Big Bang naturfags- og matematik messe
- DM i Fagene
- Naturvidenskabsfestival 2018
- Kurser
-
Læringsforløb
- Verdensmål for bæredygtig udvikling
- Energitrailer
- Klassebesøg i Mogens Winther Observatoriet, AGS
- Kloge Hænders Dag
- Fedtstoffer og sundhed, Sønderborg Statsskole
- Grøn Generation 2018 – Rent vand uge 12 - Temauge om bæredygtig udvikling
- Ingeniørpraktik i uge 46 og uge 11
- Haver til Maver
- Naturfagsmaraton - undervisningsforløb og kursus
- Links til aktiviteter
- Nyheder
-
Undervisningsmaterialer
- Samling af ressourcer til lærer/censor/elever - Fælles Naturfagsprøve
- Bee- og Blue-Bot - Et PRIS undervisningsmateriale
- MakeyMakey et PRIS undervisningsmateriale
- Edison - et PRIS undervisningsmateriale
- Grøn Læseplan
- Gratis undervisningsmaterialer om bæredygtighed, forbrug, genbrug mm.
- Find de skjulte skatte – bæredygtighed i alle fag
- 6 hæfter til science- og innovationsundervisning
- POWER GRID - ET BRÆTSPIL OM ENERGI
- "Det blå guld" og andre undervisningsmaterialer om vand.
- Grubletegninger - Concept Cartoons
- Materialernes Fantastiske Verden (fra DTU - Børnenes Universitet)
Læringsforløb
Fedtstoffer og sundhed, Sønderborg Statsskole
Fedtstoffer og sundhed er et læringsforløb på Sønderborg Statsskole. Der er teoretisk oplæg og eksperimenter i skolens laboratorie. Forløbet går over to dage.
Sted og tid: Sønderborg Statsskole, tidspunkt aftales med nedenstående kontaktperson.
Målgruppe: 9. - 10. klassetrin
Økonomi: Gratis
Indhold:
Et tværfagligt forløb om fødevarer, energiomsætning i kroppen og sundhed i et samfunds perspektiv. I forløbet der afvikles over flere gange med f.eks. 2 x 3 timer, så der er tid til både teori, eksperimenter og resultatfortolkning. Klassen kan fremlægge deres læring og forsøgs resultater for andre klasser hjemme på egen skole efter besøgets afslutning.
Faglige vinkler:
- Organisk kemi – de organiske byggestene og systematik
- Modeller til beskrivelse af de organiske stofprocesser
- De tre stofgrupper – fedtstoffer, kulhydrater, proteiner
- For hver stofgruppe – kendetegn, forekomst i naturen, i produktion, i hjemmet – biologisk behov set i forhold til energiomsætning og global forekomst.
- Forsøg og eksperimenter typisk for de tre stofgrupper – og relevans for elevens forståelse af gruppernes kendetegn.
Eksempelvis:
- Varedeklarationer, farvestoffer, allergi, konservering –
- Fedtstoftyper, kilder og kendetegn, omsætning og risiko og nødvendighed
- Kulhydrater – gode og dårlige, kroppens mekanismer, nedbrydning af kulhydrater, kulhydrater i naturen og i industrien – funktion og kvalitet – kulhydrater og sport.
- Proteiner – forekomst i naturen, animalsk og vegetabilsk – egenskaber i kroppen – slankekure – proteinpulver – hvad sker der i musklerne – hjertet er en muskel.
- Hjælpestoffer – mineraler, vitaminer, ”fedt på hjernen” – overdrevent fokus på mad.
Forløbet opfylder Fælles Mål og kan tænkes ind i et fællesfagligt fokusområde som Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår.
Mere info - kontakt:
Nikolaj Drimer Berg,
nb@statsskolen.dk
Inspiration og idéer: /media/1342/eksperimenter.pdf /media/1343/fedtstoffer-og-sundhed.pdf